Opis
Miód jabłoniowy
Miód jabłoniowy to rzadka odmiana miodu, ciężka do zdobycia. Wyróżnia go przede wszystkim przepiękny, choć delikatny, jabłkowy zapach. Stosuje się go przede wszystkim w chorobach związanych z sercem oraz wątrobą. Dzięki zawartości choliny obniża on poziom lipidów w wątrobie, a także powoduje efekt żółciopędny. Ponadto jest także świetnym lekarstwem w przypadku problemów z żołądkiem (wspomaga trawienie, łagodzi nadkwasotę, działa osłonowo). Dzięki właściwościom moczopędnym przyspiesza on wydalanie toksyn z organizmu i stanowi duże wsparcie w leczeniu kamicy nerkowej. Miód jabłoniowo-mniszkowy warto stosować również na dolegliwości reumatyczne oraz w przypadkach wyczerpania psychofizycznego i ogólnego osłabienia organizmu. Warto wiedzieć, że ten rodzaj miodu znacznie wzmacnia układ odpornościowy oraz przyspiesza gojenie się ran. Bardzo dobrym pomysłem będzie zażywanie miodu mniszkowego podczas długotrwałej kuracji antybiotykowej, ponieważ ma on działanie osłonowe.
Mariola.76 (zweryfikowany) –
Pyszny miód. Pozdrawiam 🙂